Open Calculatie lease vergelijkbaar met een energiecontract?

In 2020 hebben we ons nieuwe kantoorpand in ‘s-Hertogenbosch betrokken. We moesten aan onze energiemaatschappij doorgeven wat de prognose van het energieverbruik zou zijn. Dit zodat we op basis hiervan een maandelijkse voorschotnota zouden krijgen.
Da’s natuurlijk best lastig bij een nieuw pand, zonder gasaansluiting, met airco’s voor de koeling en verwarming en ook nog een stel zonnepanelen op het dak.
Ik was dan ook blij verrast met de jaarafrekening waarbij bleek dat we binnen het budget gebleven zijn en dus geld terugkrijgen.

Het bruggetje naar Open Calculatie Lease is dan ook snel gelegd. In principe doen wij met Open Calculatie Lease precies hetzelfde als wat de energiemaatschappij doet maar dan met auto’s.

We maken bij iedere auto een berekening wat die mag kosten met betrekking tot alle componenten zoals inkoop, verzekering, houderschapsbelastingen, onderhoud- en banden en de verwachte restwaarde. Hiervoor hebben we de beschikking over actuele data en cijfers dus kunnen we dit nauwgezet doen. Gedurende de inzet van de auto zijn wij het aanspreekpunt voor de berijders, ondersteunen, helpen hen daar waar nodig en volgen de ontwikkelingen van de kosten. De klant betaalt de maandelijkse leasetermijn (lees: voorschotnota) en heeft er verder geen omkijken naar.

Aan het einde van het contract kijken we wat er op basis van de leasetermijnen is opgebouwd, wat de auto heeft opgebracht bij verkoop en werkelijk aan exploitatie heeft gekost. Indien de berijder normaal met zijn auto is omgegaan, weinig schades en regulier onderhoud heeft gehad betekent dat we geld overhouden en dat wordt met de klant verrekend. Eerlijk, open en transparant!

Dus is een energiecontract vergelijkbaar met een Open Calculatie Lease contract? Zeker weten!

Wil je meer weten wat Open Calculatie Lease precies is? Neem contact op en we vertellen het je graag.

Peter de Wit
Fleet Control Nederland