Toyota bZ4X, een echte elektrische SUV

Vorige week kregen we de Toyota bZ4X te leen om een weekend mee proef te rijden. En dat is natuurlijk geen straf! Het betreft hier een echte SUV en de eerste vol elektrische auto van Toyota. Om de bZ4X uit te testen heb ik hem meegenomen naar de golfbaan. Mijn golf set past precies in de breedte van de auto dus dat is alvast erg prettig. Geen banken die plat moeten.

De rit naar de golfbaan was ongeveer 45 kilometer. Echter, blijkbaar had ik de auto niet goed geladen want toen ik wegreed gaf de auto aan nog slechts een actieradius te hebben van 87 kilometer. Oeps, ik kreeg het direct warm! Hoever ga ik komen? Nou ja, rijden maar en dan zien we wel. Op de golfbaan hebben ze hopelijk wel een laadpaal staan.

De ervaring leert dat de Toyota de eerste auto is waarvan de actieradius meter in mijn optiek erg nauwkeurig is. En dat heb ik bij verschillende andere EV’s zo niet ervaren.

Echter het was wel tijd om te laden anders zou ik niet thuis kunnen komen. Tja, dat is wel wat bij een EV. Je dient wel vooraf goed na te denken waar je naar toe gaat, hoever je kunt komen en waar je kunt laden. En dat is eigenlijk bij een benzine motor ook wel maar voelt toch anders. Helaas is deze demo nog voorzien van een 3.5 kW boordlader dus erg veel geladen had de auto niet toen ik naar huis moest. Maar voldoende om thuis te komen.

En de auto zelf? Zoals genoemd is het geen kleine auto maar groot en ruim. Zeker wanneer je je golftas dwars achterin kunt leggen kun je wel zeggen dat ie ruim is. Ook achterin kan een lang iemand gemakkelijk zitten bij een grote rit. In vergelijking met bijvoorbeeld een Tesla waar praktisch alles via het scherm moet, heeft de Toyota best wel veel knopjes en instrumentarium. Het went snel genoeg maar je moet wel even goed kijken. De auto rijdt erg relaxed en met voldoende stroom rij je zo naar Zuid-Frankrijk. Geen enkel probleem.

De bZ4X is de eerste elektrische auto van Toyota en naast alle hybride voertuigen en de Mirai als waterstofauto heeft Toyota echt stappen gemaakt in duurzame mobiliteit.

Met dank aan Herman Bron van Oostendorp Autogroep.